Alto Douro
UNESCO pasaulio paveldo vyndarystės kelionės
Alto Douro regiono tradiciniai žemės savininkai vyną gamina maždaug 2000 metų. Nuo XVIII amžiaus pagrindinis jo produktas – portveinas – garsėja savo kokybe visame pasaulyje. Ši ilga vynuogininkystės tradicija sukūrė išskirtinio grožio kultūrinį kraštovaizdį, atspindintį jo technologinę, socialinę ir ekonominę raidą.
Douro regiono vynų išskirtinumą lemia:
- Dirvožemis, kuris sudarytas daugiausia iš metamorfinės uolienos skalūno ir granito, saugančio vynuogynų šaknis nuo karščio ir žemės erozijos
- Klimatas. Kalnų apsaugoti gilūs Douro upės slėniai lemia regionui šaltas žiemas ir karštas bei sausas vasaras
- Vynuogių veislės, kurių didžioji dalis yra vietinės kilmės, o kelios sutinkamos tik Douro regione ir niekur kitur pasaulyje.